Projecten die tot bloei zijn gekomen...

Stekmakers logo wit
Hoefijzerlocatie Gronigen Team 4 - 02

De Morgenzon - 139 woningen

Van Hoefijzerfabriek naar groen woongebied

De Architecten van Team 4 dit ontwerp gemaakt voor 139 nieuwe woningen op de plek waar nu nog een oude verlaten Hoefijzerfabriek staat, midden in de wijk Helpman in Groningen. Voordat de fabriek er kwam was de locatie onbebouwd en was bloemkwekerij ‘De Morgenzon’ hier gevestigd met een grote tuin met bloemen en planten. Doordat de fabriek nu verdwijnt en de nieuwe woningen langs de randen van het perceel komen, kunnen we de groene ruimte terugbrengen. Het wordt een autoluw woongebied met een groen karakter, een plek voor de hele buurt en focus op routes voor wandelaars.

Stekmakers is in dit project gedelegeert ontwikkelaar namens Helperblok BV.

TEAM-4-GVBF-NNZ-121

Hoofdkantoor NNZ in Groningen

De eerste vestiging van de Noord Nederlandse Zakkenfabriek was in Pakhuis Libau aan de Hoge der A waar het in 1922 is begonnen met de handel in jute zakken. Sindsdien is het familiebedrijf uitgegroeid in een multinational met vestigingen over de hele wereld. De Groningse hoofdvestiging is inmiddels verplaatst van de historische plek in het centrum naar bedrijventerrein Euvelgunne.

Voor de nodige uitbreiding van kantoorruimte werd de kans gezien om naast een aangename werkruimte voor de medewerkers het karakter van het bedrijf te laten zien. Een representatieve plek waar mensen trots naar hun werk gaan met passie voor de producten van NNZ. Het bedrijventerrein is veelal een verzameling van rechthoekige grote magazijnen met daartussen versnipperde kantoren en straten die allemaal op elkaar lijken. Het nieuwe kantoor van NNZ valt op in deze omgeving door de bijzondere architectonische verschijning.

Stekmakers heeft bij de ontwikkeling van dit gebouw NNZ begeleidt in de totale ontwikkeling en businesscase.

TEAM 4 Architecten - Hete Kolen_V2

Hete kolen - wonen en werken in één gebouw

Op een gebied van 43 hectare verrijst aan de zuidoostkant van Groningen het Europapark. In vier kwadranten biedt het Europapark volop mogelijkheden voor wonen, werken, sport en ontspanning. Alles op een steenworp afstand van de binnenstad en perfect bereikbaar. Elk kwadrant heeft een eigen karakter. Wat deze vier gedeelten gemeen hebben is dat wonen en werken gecombineerd worden, waardoor er op alle momenten van de dag levendigheid is.

Het Europapark te Groningen kenmerkt zich dus door de diversiteit van gebruikers. Tot 2012 werd in het gebied functies als wonen en werken altijd fysiek gescheiden in de totale gebiedsontwikkeling. Bij de ontwikkeling van de Hete Kolen is juist de dynamiek van jongerenhuisvesting met werken in één gebouw gecombineerd. Een uniek concept.

Stekmakers is ontwikkelaar van het plan.

Spoorkantoor Stekmakers Stekmakers

Het Spoorkantoor

Een nieuw kantoorgebouw waarin ontmoeten centraal staat. De verbinding tussen diverse programma’s geeft een verrijking voor de toekomstige gebruikers. Door het combineren van een werkomgeving met hoogwaardige voorzieningen voor de omgeving zal de dynamiek van de plek worden versterkt.

Het is de ambitie om kantoorruimten te creëren met fijne werkplekken waar mensen zich thuis voelen. Daarmee moet het een werklocatie worden die inspeelt op de behoefte van flexibele en makkelijk bereikbare ontmoetingsplekken in een hoog representatief gebouw. Duurzaamheid staat voorop middels een slim installatieconcept, hoge mate van flexibiliteit, passende materialen en natuur inclusief bouwen.

Dit gebouw is momenteel in ontwikkeling.

1-dROOT-Bytesnet-TEAM4

D’root datacenter en ontmoetingsplek voor kennisuitwisseling

De standaard van een anoniem datacenter wordt met dit gebouw doorbroken. Een uniek project dat de functie van het datacenter ontstijgt. D’ROOT is een ware speeltuin van technologische innovatie, waar kennis en kunde vrijelijk worden gedeeld. Bytesnet verbindt data maar ook mensen, een belangrijke kernwaarde die ze met dit gebouw willen laten zien. De entreezijde van het gebouw heeft een open, representatieve uitstraling. Naast kantoorruimte voor medewerkers en de ontvangst van klanten wordt hier ook ruimte geboden aan onderzoek en innovatie. Het Bytesnet Datalab biedt studenten van de Hanzehogeschool en kennisinstellingen uit de hele regio een professionele werkplek. Door zijn positie grenzend aan de universiteitscampus, kan hier ICT-gerelateerd onderzoek gedaan worden naar energietransitie, Big Data en de 'internet of things'. Het is uniek dat een datacenter zo toegankelijk wordt gemaakt.

Stekmakers heeft bij de ontwikkeling van dit gebouw Bytesnet begeleidt in de totale ontwikkeling en businesscase.

NZ6_0922 Large

Op het Europapark, naast het eerder gerealiseerde gebouw Hete Kolen, nu ook het Kolenpark gebouwd. Het project bestaat uit 139 appartementen en verschillende commerciële functies. Deze laatste bevinden zich op de begane grond van de in totaal vier gebouwen.

De naam Kolenpark refereert aan de locatie achter de karakteristieke muur, waar vroeger kolen voor de voormalige energiecentrale opgeslagen werden. In de architectuur is geprobeerd dit herkenbaar te maken. De gevels zijn gemaakt met een mix van zwarte, glimmende en matte bakstenen, in reliëf gemetseld. De oranje glazen balustrades van de balkons symboliseren de gloeiende delen en vormen visueel een ensemble met het naastgelegen Hete Kolen.

Twee van de vier gebouwen komen letterlijk dóór de oude kolenmuur heen. Hierdoor wordt de kade van het Winschoterdiep integraal onderdeel van de gebouwen. Wonen en werken heel dicht bij het water, met uitzicht op de stad.

Ook Kolenpark wordt aangesloten op het collectieve warmte- en koudeopslag-systeem van WarmteStad. Hiermee worden de gebouwen duurzaam verwarmd én gekoeld. Deze duurzame en schone opwekking van energie staat op een symbolische manier in contrast met de geschiedenis van de oude kolencentrale en toont de energietransitie die Groningen nastreeft.

Stekmakers is ontwikkelaar van het plan.

Stekmakers logo kleur
 • info@stekmakers.nl

 • (+31) 50 789 01 50

 • Vestiging Groningen

  Eelkemastraat 185
  9723 ZW Groningen

 • Vestiging Amersfoort

  Postbus 2530
  3800 GB Amersfoort

Copyright © 2024 Stekmakers