Op 14 november is d’Root officieel geopend door minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), Henk Pijlman (Hanzehogeschool), Carole Jackson (ASTRON) en Peter de Jong (Bytesnet). ‘Dit duurzaam datacenter met een datalab combineert onderwijs, onderzoek en open data. Het zet daarmee een trend in Europa’, zo zei de minister voorafgaand aan de officiële openingshandeling.
Een duurzaam, futuristisch, aardbevingsbestendig en uitnodigend Data Competence Center
Het datacenter & Datalab d’Root is een initiatief van Bytesnet, een onafhankelijke Nederlandse aanbieder van datacenterdiensten in Groningen en Rotterdam. In samenspraak met ASTRON en de Hanzehogeschool is dit duurzame, futuristische en uitnodigende Data Competence Center gerealiseerd op de Zernike Campus in Groningen. m2o5 Real Estate heeft de ontwikkeling verzorgd en TEAM 4 Architecten was verantwoordelijk voor het bouwkundig ontwerp.
Deze plek zet een trend in Europa
De gigantische hoeveelheid aan kabels die een wirwar van draden lijkt, maar feitelijk een ingenieus systeem is van high-end connectiviteit, was de inspiratie voor de gevel van het nieuwe datacenter van Bytesnet in Groningen. De groene omgeving van het Zernike Science Park aan de rand van de stad met de lommerrijke bomen en het hoge gras in de wind is benut als referentie om die connectiviteit te laten zien. Door zijn uitnodigende en verleidelijke uitstraling wordt met dit ontwerp de standaard van een anoniem datacenter doorbroken.
Datacenter Bytesnet biedt diensten zoals opslag van data alsook eigen apparatuur van klanten die hier geplaatst kan worden. Tweederde van het gebouw huisvest de ‘racks’ die in een volledig geconditioneerde omgeving zijn geplaatst met optimale koeling en luchtvochtigheid. Het energieverbruik hiervan wordt continu gemonitord om als datacenter zeer energie-efficiënt te kunnen zijn. De beste opstelling van deze serverkasten bepaalt de opzet en maatvoering van het gebouw. Dit deel van het gebouw is ook zeer beveiligd en dat dicteert mede dat de gevel gesloten is.
Bytesnet verbindt data maar ook mensen, een belangrijke kernwaarde die ze met dit gebouw willen laten zien. De entreezijde van het gebouw heeft een open, representatieve uitstraling. Naast kantoorruimte voor medewerkers en de ontvangst van klanten wordt hier ook ruimte geboden aan onderzoek en innovatie. Het Bytesnet Datalab biedt studenten en kennisinstellingen uit de hele regio een professionele werkplek. Door zijn positie grenzend aan de universiteitscampus, nabij EnTranCe, kan hier ICT-gerelateerd onderzoek gedaan worden naar energietransitie, Big Data en de ‘internet of things’. Het is bijzonder dat een datacenter zo toegankelijk wordt gemaakt.
Momenteel wordt het ontwerp uitgewerkt en is de planning om in het derde kwartaal van 2018 het gebouw in gebruik te kunnen nemen. Meer informatie over dit nieuwe gebouw van Bytesnet op Zernike Science Park is hier te bekijken. Het hele gebouw is aardbevingsbestendig ontworpen.