12 stappen naar je nieuwe zorglocatie

Overweeg je als zorgbestuurder of als zorgmanager nieuwbouw? Dan loop je tegen een diverse vraagstukken aan. De belangrijkste werken we de komende maanden één voor één uit in een serie kennisartikelen voor zorginstellingen. Het eerste vraagstuk in deze serie is meteen een hele belangrijke:

1. Hoe maak je een THUIS voor mensen die zorg nodig hebben?

KVDV-20160111-Dilgt Haren 20-1

Als je oud bent wil je graag de laatste jaren van je leven onbezorgd kunnen genieten van de gewone dingen in het leven. Je wil het gevoel hebben dat je mens bent en niet slechts onderdeel van een planning of van een systeem. Je wilt gewone dingen zelfstandig kunnen doen zonder dat je afhankelijk bent van een ander: naar de kapper, koekjes kopen, koffie drinken, etc. Je wilt samen zijn met je partner, bezoek kunnen ontvangen van vrienden en familie, ook als je gezondheid van jezelf of van je partner steeds meer aandacht vraagt. Hetgeen we moeten voorkomen is het gevoel van eenzaamheid in de herfst van je leven.

Dit vraagt om woonconcepten waarbij de bewoners en hun familie centraal staan. Hoe je dat doet? Met een slimme combinatie van wonen, zorg en bedrijvigheid. 

Voorbeeld: ZINN creëert in Haren een unieke combinatie van sfeervol wonen en goede zorg

Aan de rand van Haren staat De Dilgt. Hier wonen circa 550 ouderen. Zij krijgen hoogwaardige zorg als ze dat nodig hebben. Dagelijkse begeleiding voor ouderen die er wonen en een fijne plek voor zorg en revalidatie. De locatie van De Dilgt is aangelegd als een park waar je heerlijk een wandelingetje kan maken om een frisse neus te halen. Het zijn moderne stijlvolle gebouwen die het gevoel geven van een fijne woonomgeving.

Kleine dingen met grote impact

Bewoners, bezoekers, familie en buurtbewoners voelen zich welkom op het binnenplein met een restaurant, winkeltje en grand café. Ze komen er graag. Dat zorgt voor de nodige reuring en levendigheid. Lekker een potje biljarten of een ritje maken in de digitale bus. Even de laatste buurt- en familieverhalen uitwisselen terwijl je je haar laat wassen of knippen bij de kapsalon. Met je rollator iets lekkers halen voor bij de thee in het winkeltje. Je handen laten verzorgen bij de pedicure. Rondsneupen in de bibliotheek op zoek naar dat boek dat je graag nog een keer wilt lezen. Actief bewegen en fitnessen onder professionele begeleiding in het behandelcentrum van ergo- en fysiotherapie. Het kan er allemaal.

Samen leven maakt de samenleving

Er is volop gelegenheid gecreëerd om samen met (buurt)bewoners, bezoekers en familie deel te nemen aan activiteiten. Wekelijks is er een markt met groente, fruit, kleding en bloemen en elke zondag wordt een kerkdienst georganiseerd. Bewoners en bezoekers kunnen gratis gebruikmaken van de duofiets, rolstoelfiets, scootmobiel en golfcar (voor korte ritjes, bijvoorbeeld naar het centrum van Haren).

Wonen en zorg gecombineerd op verschillende niveau’s in huis

In de zes moderne appartementecomplexen wonen ouderen zelfstandig. Zo voelt het ook voor de bewoners. De zorg is gescheiden van het wonen, maar zit toch gelijk naast de deur. Dat voelt goed, veilig en vertrouwd, ook voor de familie. Op het terrein staat ook een kleinschalig appartementencomplex: De Cirkel. Dit is een thuis voor 40 bewoners met dementie. Ouderen kunnen in De Dilgt zelfstandig wonen in combinatie met zorg, wonen met intensieve zorg, revalideren, of wonen onder begeleiding bij dementie.

"Vijf jaar geleden maakte ik de keuze om in een huurappartement van De Dilgt te gaan wonen. Vlakbij mijn man, die een eigen kamer heeft op de woonafdeling voor mensen met dementie. De beslissing om dichtbij te gaan wonen is een heel goede geweest."

Mevrouw Bouma - Bewoner De Dilgt

Een leefbare en betaalbare minimaatschappij

Door wonen en zorg te combineren met commerciële invulling, creëert ZINN een leefbare en betaalbare minimaatschappij waar ouderen zich niet langer weggestopt voelen. Zo voelt de herfst van je leven toch als een frisse lentebries.

De voordelen van dit woonconcept:

 • De mix aan mensen in combinatie met de zorgomgeving maakt De Dilgt tot een plek waar mensen zich snel thuis en veilig voelen.
 • Ook als de zorgbehoefte verandert en bewoners intensieve zorg nodig hebben, kunnen zij in hun vertrouwde omgeving blijven wonen.
 • Door de combinatie van sociale en vrije sector huur is deze woonzorglocatie toegankelijk voor iedereen uit de samenleving.
 • Deze locatie heeft een grote aantrekkingskracht op ouderen om nog één keer te verhuizen naar een veilige woonomgeving.
 • Dit heeft ook nog eens een positief effect op de doorstroming in de huizenmarkt voor jongere generaties.
 • De schaalgrootte maakt deze locatie haalbaar en betaalbaar.
 • Het openbare karakter van het terrein maakt dat iedereen welkom is.

'Veel zorginstellingen hebben qua gebouw te maken met een erfenis uit de jaren 70-80. Omschakeling naar moderne woonconcepten voor ouderen is dan echt een flinke uitdaging. Met nieuwbouw of verbouw kom je sneller tot woonconcepten waar ouderen zich echt thuis voelen. Zodat je als organisatie de zorg kunt leveren die je wilt.'

TJALLING THOE SCHWARTZENBERG EN HOHENLANSBERG

Hoe kom je tot zo’n woonconcept? 

Door samen te kijken naar je visie op zorg en belangen als zorgorganisatie. Van daaruit zoeken we naar de elementen die je als organisatie nodig hebt voor passende huisvesting, met voldoende aantrekkingskracht en potentie richting de toekomst.

Herken jij dit? Ben jij op zoek naar dergelijke woonconcepten? 

Zoek je manieren om een THUIS te maken voor jullie mensen die zorg nodig hebben? Zoek je een combinatie van wonen, zorg en bedrijvigheid? Met voldoende schaalgrootte? We denken graag vrijblijvend met je mee.

Sparren over een nieuwe zorglocatie?

Wij helpen je om je nieuwbouw idee concreet te maken. Ontdek de 12 stappen naar je nieuwe zorglocatie.

Stekmakers logo kleur
 • info@stekmakers.nl

 • (+31) 50 789 01 50

 • Vestiging Groningen

  Eelkemastraat 185
  9723 ZW Groningen

 • Vestiging Amersfoort

  Postbus 2530
  3800 GB Amersfoort

Copyright © 2022 Stekmakers